Pitäisi ryhtyä jo toimeen… olisi pitänyt jo aikoja sitten… Oma vitkuttelu ahdistaa ja yrität pakottaa itseäsi tehtävän pariin, mutta ei auta. Keho ei vain suostu toimimaan vaikka miten yrittäisit. Deadline lähestyy, ahdistus kasvaa – ja ajatukset tukkeutuvat. Umpikujatunnelmissa ollaan.
Höllääminen on tärkeää
Stressaaminen ja pakottaminen eivät tuota minkäänlaisia tuloksia. Sen sijaan sinullakin on varmasti kokemusta hetkistä, joissa jokin pitkään pohtimasi ongelman ratkaisu tai inspiraatio pälkähtää mieleesi silloin kun olet rento ja mielesi askaroi aivan muissa asioissa. Suihkussa, nukkumaan mennessä, metsäretkellä tai lenkillä rentoutuessa mieli on vapaa ja alitajunnan työstämät vastaukset tulevat helposti mieleen. Itsensä ruoskimista toimivampaa on siis antaa itselleen hölläyshetkiä ja nolla-aikaa jolloin olet tekemättä mitään tai teet jotakin rentouttavaa, josta nautit. Pidä muistiinpanovälineitä aina mukanasi ja tallenna mieleesi tulevat ideat ja ratkaisut heti etteivät ne unohdu!
Luo joustokalenteri
Kalenterinhallintatekniikat ja -menetelmät ovat korvaamattomia vitkuttelun voittamisessa, mutta ne eivät kaikki ole yhtä toimivia. Pitkien tehtävälistojen luominen ja päiväsi jokaisen minuutin aikatauluttaminen lisää stressiä, joka puolestaan kasvattaa vitkuttelun tarvettasi. Hyvin toimivat sen sijaan sellaiset aikataulutuskeinot, jotka vähentävät ahdistuksen ja pelon tunteita, lisäävät hallinnan kokemusta ja korostavat asioiden valmiiksi saamisen tuottamaa tyydytystä. Suuren tehtävän pilkkominen pieniksi palasiksi saa sen näyttämään vähemmän pelottavalta.
Aseta siis itsellesi sellaisia päivittäisiä tavoitteita, jotka tiedät aivan varmasti kykeneväsi suorittamaan. Pilko suuret tehtävät pienen pieniksi suupaloiksi ja luo myös tilaa joustolle – tiedäthän että joka päivä eteesi tulee myös odottamattomia asioita ja tehtäviä.
Jos olet lukuisista yrityksistäsi huolimatta surkeasti epäonnistunut toimivan ja motivoivan aikataulun laatimisessa, teekin toisenlainen: Tee täysin tai lähes rakenteeton, hyvin joustava aikataulu, johon kirjaat vain kaikkein välttämättömimmän. Pidä tarkempaa kirjaa ajasta, jonka käytät noiden tehtävien edistämiseen ja palkitse itsesi aina kun saat pienenkin tehtävän valmiiksi. Tämä saa kuormasi tuntumaan vähemmän musertavalta ja lisää tyytyväisyyttäsi omasta etenemisestäsi.
Miksi tekisit sen?
Vitkuttelu johtuu usein siitä, että tavoitteet eivät ole omiasi. Muiden työllesi asettamat tavoitteet eivät sinulle itsellesi useinkaan ole motivoivia päämääriä, vaan ainoastaan velvollisuuksia. Siksi on tärkeää löytää positiivisia motivaattoreita ja tavoitteita jotka antavat sinulle henkilökohtaisia syitä ryhtyä toimintaan. Tunnista ja kirjoita ylös omat syysi tehtävän valmiiksi saamiseen ja arvioi toimintaasi ja edistymistäsi ulkoa asetettujen saavutustavoitteiden lisäksi näistä omista, sisäisistä tavoitteistasi lähtien. Mikä tehtävässä on (tai mikä sen valmiiksi saamisessa voisi olla) vetävää? Keskity ajatuksissasi siihen mitä haluat tehdä, ei siihen mitä haluat välttää.
Selkeytä tavoitteesi, sitoudu ja toimi
Itsensä liikkeelle saaminen on huomattavasti raskaampaa kuin liikkeessä pysyminen sen jälkeen kun on kerran päässyt käyntiin. Jos olet passiivinen, et todennäköisesti saa hankittua riittävästi tietoa kiinnostuaksesi tehtävästä ja päästäksesi eteenpäin, vaan työtehtävä voi tuntua sinusta tylsältä ja turhauttavalta. Käynnistä itsesi kevyesti hankkimalla tietoa ja pyrkimällä ymmärtämään syvällisesti tehtävääsi, sen tuloksia ja vaatimuksia sekä sen asiakkaallesi tuottamaa hyötyä ja arvoa. Ellet itse löydä tai tunnista näitä merkityksellisyystekijöitä, pyydä apua vaikkapa esimieheltäsi.
Aloita sitoutumalla minkä tahansa aivan pienen osatehtävän toteuttamiseen ja kirjoita se ylös. Tee tämä tehtävä valmiiksi ja palkitse itsesi. Aikatauluta itsellesi vain sen verran tehtäviä päivää kohden kuin tiedät aivan varmasti voivasi saavuttaa. Jos olet kirjannut itsellesi tehtävän, tee se loppuun, maksoi mitä maksoi. Sitoutumalla omiin päätöksiisi tällä tavoin kasvatat luottamusta itseesi ja siihen että pidät itsellesi antamasi lupaukset.
Ole eteenpäin suuntautunut realisti
Tapojen muuttaminen ottaa oman aikansa ja vaatii kärsivällistä paneutumista. Älä sabotoi itseäsi asettamalla itsellesi epärealistisia odotuksia, joihin et kohtuudella pysty yltämään. Havainnoi sitä miten ajattelet ja puhut itsellesi. Puhu itsellesi tavoilla, jotka muistuttavat sinua omista tavoitteistasi ja korvaa vanha haitallinen puhetapasi positiivisemmalla. Sen sijaan että sanot ”toivon, että olisin…”, sanokin nyt ”minä haluan, minä aion…”
Ja ennen kaikkea: lakkaa moittimasta itseäsi laiskaksi ja saamattomaksi! Haitallisen vitkuttelun voittamisen ehdottomasti tärkein ja olennaisin ydin on sen tosiseikan tunnistaminen, että sekä ongelma että sen ratkaisu ovat omassa mielessäsi. Vitkuttelu ei merkitse sitä että olisit laiska tai että sinussa olisi jotakin vikaa, vaan se merkitsee sitä, että sinulla on sisäinen este tai useampia – ja että sinulla on myös valta raivata nämä tieltäsi.
——–
Mielekästä ja antoisaa kesän jatkoa toivottaen,