Esimiehenä olet aina puun ja kuoren välissä. Ylhäältä vaaditaan tuloksia ja tehokkuutta, alaiset puolestaan tarvitsevat monenlaista tukea ja odottavat pomoltaan joskus yli-inhimillisiäkin kykyjä, kuten esimerkiksi ajatustenlukutaitoa. Hyvinvoiva esimies olisi koko työyhteisölle kullan arvoinen, mutta kiireen tunne ja kohtuuttomat odotukset lisäävät vuorovaikutukseen ylimääräisiä ahdistuksen elementtejä. Se puolestaan johtaa väärinkäsityksiin ja kommunikaation takkuiluun, josta seuraa jos jonkinlaista harmia.
Esimiehen hyvinvointi vaikuttaa kaikkeen ja kaikkiin
Tavoite on tietenkin, että kaikki työyhteisön jäsenet voivat hyvin, mutta jos tehtäväsi on johtaa muita ihmisiä (muun työsi ohella), oma hyvinvointisi on aivan erityisen tärkeää. Se vaikuttaa päätöksiisi, jotka puolestaan vaikuttavat kaikkiin ja kaikkeen. Tunnetilasi leviää työyhteisöön kuin norovirus, erityisesti jos se on ahdistunut ja huolen täyttämä. Toki positiivinenkin tunne tarttuu, mutta sitä tarvitaan paljon suurempia määriä havaittavan vaikutuksen aikaansaamiseksi.
Hyvinvoiva esimies on sopivasti itsekäs
Esimieheltä odotetaan usein myös sellaisia kohtuuttomuuksia kuin vaikkapa vastuun ottamista muiden ihmisten hyvinvoinnista. Tämä on paitsi epäoikeudenmukainen, myös mahdoton tehtävä. Esimies voi kyllä välittää työyhteisön jäsenille asennetta, joka antaa kullekin vastuun, vallan ja luvan huolehtia omasta jaksamisestaan ja rajoistaan, mutta hän ei voi eikä hänen kuulu ottaa niitä kantaakseen toisten aikuisten ihmisten puolesta. Sen sijaan kun esimies heittäytyy itsekkääksi ja huolehtii omasta hyvinvoinnistaan ensisijaisesti, hänen vireensä ja positiivisuutensa heijastuvat hyvällä tavalla ympäristöön. Samalla hänen esimerkkinsä antaa muillekin luvan huolehtia itsestään.
Laatikaa hyvinvoivan yhteisön pelisäännöt
Kun lyötte viisaat päänne yhteen, sinä ja tiimisi keksitte varmasti paljon kaikkien hyvinvointiin vaikuttavia asioita, joista on hyvä sopia yhdessä. Haluatteko esimerkiksi turvata osan päivästä tai viikosta keskittyneeseen työskentelyyn, jolloin toisten häiritseminen on kielletty? Tai turvaatteko vapaa-ajan viettoa sopimalla, että puheluihin ja sähköposteihin ei tarvitse vastata työajan ulkopuolella? Olennaisinta on, että säännöt ovat sellaiset, että kaikki voivat sitoutua niitä noudattamaan.
Luovu kaikkitietävän roolista
Kenties tiimisi on tottunut siihen, että sinulta saa vastauksen ja valmisratkaisun aina ja kaikissa tilanteissa. Ehkä vähän nautit itsekin voidessasi ratkoa alaistesi ongelmia heidän puolestaan. Tämä on hyvin ymmärrettävää – antaahan se sinulle kiitosta, hyväksyntää ja tunteen siitä että asiat ovat hallinnassasi. Tilanteen ikävä kääntöpuoli on toisaalta se, että se syö alaistesi vastuullisuutta ja motivaatiota, ja toisaalta se, että saatat itse uupua työtaakkasi alle jos pyrit kantamaan vastuun yksin aivan kaikesta. Omat oivallukset ja itse keksityt ratkaisut kasvattavat alaistesi omanarvontuntoa, työintoa ja kykyä kantaa vastuu omasta työstä. Toki tulee aina tilanteita, joissa sinun päätöksentekijänä on otettava ohjat käsiisi, ja ongelmia, joiden ratkaisemisesta alaisesi eivät selviydy ilman sinun apuasi. Tällaiset tilanteet on tärkeää tunnistaa. Kun kysymys liittyy työn tekemiseen, jossa alaisen itse pitäisi olla asiantuntija ja osaaja, teet viisaasti heittämällä hänen kysymyksensä takaisin: ”Miten itse ratkaisisit tämän asian?”
Menestysterveisin,
Tunnistatko itsessäsi tai yhteisössäsi liiallisen stressin ja väsymyksen heijastamaa negatiivisuutta ja kommunikaation kireyttä?
Henkilökohtainen hyvinvointivalmennus voi auttaa sinua kääntämään oman elämäsi ja tiimisi yhteiselon positiiviselle raiteelle. Se antaa sinulle ulkopuolisen ja luotettavan, ehdottomasti omaa parastasi ajattelevan peilin ja tilan pysähtyä säännöllisesti olennaisuuksien äärelle, hahmottamaan ja suojelemaan rajojasi, tunnistamaan sokeita pisteitä, priorisoimaan tehtäviä, ratkaisemaan ongelmia, luopumaan turhasta, juurruttamaan parempaa ajattelua, luotsaamaan haastavia johtamistilanteita voitokkaasti tai löytämään hyvään kierteeseen johtavia vuorovaikutustapoja.
Ota yhteyttä ja sovi tapaaminen, niin otetaan selvää siitä, miten yhteistyö kanssani voisi palvella sinun ja yhteisösi hyvinvointia! Tavoitat minut numerosta +358 404 132 747