Artikkeli on aikaisemmin julkaistu Monster.fi-sivustolla joulukuussa 2013.
Joulun aika on perinteistä pysähtymisen ja rauhoittumisen aikaa. Odotamme kaikki sitä hetkeä, jolloin touhut on touhuttu, kiire hellittää ja on vihdoin tilaisuus pysähtyä ja nauttia pelkästä olemisesta ja läheisten seurasta. Jouluinen punaviini- ja suklaadieetti villasukat jalassa ja vällyjen välissä nautittuna tuntuu näin pimeässä ja vuoden hermostuttavimpien kiireiden paineessa todella houkuttelevalta! Toisaalta loman lyhyys ja pelkkä töihinpaluun ajatteleminenkin tuo taas solmun vatsaan ja saa stressikäyrän kipuamaan huippuunsa. Mitä jos kiinnittäisit tänä vuonna hieman tietoista huomiota rentouteen ja mielenrauhaan ja ottaisit ainakin osan siitä mukaan työpaikallesi?
Rauhoittuminen lisää terveyttä ja parantaa elämän laatua
Rauhoittumisella ja pysähtymisellä on paljon tunnettuja hyviä vaikutuksia. Stressin lievittyminen vaikuttaa kehoomme, mieleemme ja koko elämäämme monella tavalla. Stressitilassa kiukkukynnys on matala, lihakset jännittyneet ja verenpaine koholla, minkä lisäksi monet elimistön mekanismit toimivat tavallista huonommin. Rentoutuminen palauttaa elimistön toiminnan taas sellaiseksi kuin se on tarkoitettu. Immuunijärjestelmä ja ruuansulatus alkavat toimia normaalisti. Ajattelu kirkastuu, hyvien päätösten tekeminen helpottuu, ympärillä olevat ihmiset näyttävät muuttuneen entistä mukavammiksi – elämä kaiken kaikkiaan maistuu paljon paremmalta.
Opettele tietoista rentoutumista
Jotta joululomalla saavutettu rento olo ei valuisi viemäriin heti ensimmäisenä työpäivänä, voit opetella palauttamaan ja luomaan sen tietoisesti. Kuuntele kehoasi, kun olet rento. Miltä se tuntuu päässä, vatsassa, raajoissa, muualla kehossa? Seuraava harjoitus auttaa sinua löytämään rennon tilan aina niin halutessasi.
Asetu rauhalliseen tilaan, jossa sinua ei häiritä. Kätevintä on tehdä harjoitus aamulla ennen kuin nouset vuoteesta, tai illalla juuri ennen nukahtamista. Jos kärsit unensaantivaikeuksista, tämä harjoitus saattaa olla avuksi. Vastaavasti, jos sinun on noustava ja ehdittävä johonkin, laita herätyskello varmuuden vuoksi soimaan puolen tunnin kuluttua siltä varalta, että nukahdat kesken harjoituksen. Voit tehdä harjoituksen istuen tai makuuasennossa, oleellista on, että asento on mukava ja sellainen, jossa voit todella rentoutua.
Sulje silmäsi ja hengitä pari kertaa oikein syvään. Anna itsellesi lupa rentoutua täydellisesti. Ajattele, että vatsassasi on iso ilmapallo, joka täyttyy jokaisella sisäänhengityksellä, joka kerran isommaksi ja isommaksi. Tunne, miten se kasvaessaan venyttää kehoasi kaikkiin suuntiin. Uloshengityksen aikana pallo tyhjenee ja samalla kaikki jännitys poistuu kehostasi. Jatka näin hengittelyä, ja laske samalla hengityksen tahdissa sadasta yhteen (tai kahdestasadasta yhteen, jos sinulla on enemmän aikaa). Älä ajattele mitään muuta, vain vatsassasi pullistuvaa ja tyhjenevää ilmapalloa ja numeroita. Todennäköisesti mielesi alkaa pian harhailla, se ei haittaa. Aina kun saat itsesi kiinni ajattelemasta jotakin muuta, palauta vain ajatuksesi kevyesti takaisin hengitykseen ja numeroihin (jos unohdit, minkä numeron ajattelit viimeksi, älä välitä, jatka vain laskemista jostain mieleesi tulevasta numerosta).
Harjoittelu tekee mestarin rentoutumisessakin
Jos teet tämän harjoituksen kerran tai kahdesti päivittäin, huomaat jo muutaman viikon kuluttua, että et enää stressaannu niin helposti kuin ennen. Myös leposykkeesi ja verenpaineesi laskevat terveellisemmälle tasolle, ja vastustuskykysi nousee. Kehosi oppii rentoutumaan nopeammin ja nopeammin. Pian voit rentouttaa itsesi täydellisesti muutamassa sekunnissa vain alkamalla laskea ”sata – yhdeksänkymmentäyhdeksän – yhdeksänkymmentäkahdeksan,…”, ja päästämällä jännitykset pois kehostasi uloshengityksen mukana. Harjoittelun tulokset tulevat pian näkyviin myös ajattelun ja keskittymiskyvyn parantumisena.