Kehupankki kantaa vastoinkäymisten yli

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Tiedäthän, miten pienikin epäonnistuminen pullistuu helposti elämän kokoiseksi ja hukuttaa alleen lukemattomia onnistumisia ja niiden tuomia ilon hetkiä? Vaikka olet päiväsi aikana tehnyt kymmeniä asioita hyvin, yksi moka saa unohtamaan ne kaikki. Et enää kykene ajattelemaan mitään muuta kuin tuota onnetonta virhettä. Perusta itsellesi kehupankki, se auttaa toipumaan!

Pienikin moka voi vallata mielesi kokonaan

Meillä on vahva taipumus suurennella epäonnistumisia mielessämme. Onhan tämä tavallaan luonnollistakin. Epäonnistuminen nostaa mieleen nöyryytetyksi ja hylätyksi tulemisen häpeän ja pelon – ja aivojemme primitiiviset kerrokset muistavat, että hylätyksi joutuminen merkitsee varmaa kuolemaa. Vaikka virheesi, vaikka se olisi suurikin, ei muuta elämääsi ja suhteitasi todennäköisesti millään tavalla, oman häpeän pelko valtaa mielen ja saa unohtamaan kaikki onnistumiset ja saavutukset, ainakin vähäksi aikaa.

Suhteellisuudentaju, jos sen vain kykenisi tuossa tilanteessa säilyttämään, toisi mieleen tasapainoa ja luottamusta, ja näyttäisi epäonnistumisen oikeissa mittasuhteissaan, eikä itseluottamuksesi tuntuisi niin horjuvalta.

Tarvitaan vastapainoa!

Jottei vastoinkäymisen häpeä vallan valtaisi elämääsi, sinun kannattaa tehdä näkyvämmäksi onnistumisiasi, saavutuksiasi ja kaikkea sitä kiitosta ja hyvää palautetta, jota olet saanut ja saat jatkuvasti. Jos olet kuten useimmat meistä, annat hyvän palautteen helposti virrata korvasta sisään ja toisesta ulos edes ottamatta sitä kunnolla vastaan. Ikään kuin sillä olisi vähemmän merkitystä kuin epäonnistumisilla! Tasapainon palauttaminen vaatii hieman tietoista vaivannäköä, mutta se auttaa toipumaan mokahetkistä nopeasti. Voit taas nähdä itsesi sellaisena kuin todellisuudessa olet.

Kehupankki auttaa

Ala tietoisesti koota talteen kaikkea hyvää palautetta jota saat ulkopuoleltasi, liittyipä se sitten työhösi tai yksityiselämääsi. Onnittele myös itse itseäsi hyvistä saavutuksista ja onnistumisista, vaikka ulkomaailma ei muistaisikaan niin tehdä. Kerää kaikki nämä kiitokset talteen kehupankkiisi.  Kehupankki voi olla esimerkiksi laatikko, johon keräät kehut erillisillä lapuilla, kaunis kansio, johon keräät kiitoksia, paperille tulostetuista kehulauseista koottu kollaasi tai vaikkapa tällainen Powerpoint-tiedostoon koottu digiversio:

kehupankki

Palaa kehupankkiisi aina tarvittaessa

Kun olet alkanut koota omaa kehupankkia, voit katsella sitä aina kun itseluottamuksesi on kärsinyt kolauksen. Kun annat pankkiin kokoamiesi kehujen tuntua ja vaikuttaa, voit helposti kiivetä kohtaamasi vastoinkäymisen yli ja ajatella:

Hei, minähän osaan paljon asioita ja teen hyvää työtä melkein aina. Enpä olisi tätäkään oppinut, jos en olisi tehnyt tätä virhettä. Kaiken kaikkiaan olen ihan ookoo ja se riittää.

Mitä sinä teet päästäksesi yli epäonnistumisesta tai virheestä? Jaa oma vinkkisi alla olevan kommenttikentän kautta tai lähetä minulle sähköpostia!

Toivotan sinulle onnellista ja menestyksekästä alkavaa vuotta 2020. Toteutukoot toiveesi!

Piditkö tästä artikkelista? Jaa se muillekin!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Lisää artikkeleita luettavaksesi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.