Search
polku+kastelukannu

Pienin keinoin mielekkäämpään työelämään

Uracoachina kohtaan hyvin usein ihmisiä, jotka ovat syystä tai toisesta turhautuneita ja uskovat että mielekäs työelämä on tarkoitettu vain muille. Jotkut ovat ajelehtineet itselleen sopimattomiin tehtäviin tai huonovireiseen ympäristöön, monet eivät tunne juurikaan voivansa toteuttaa itseään tai käyttää vahvuuksiaan. Hyvin monet ajattelevat, että töissä nyt vain pitää käydä, eivätkä uskaltaudu miettimään mitä haluaisivat aidosti tehdä ainutkertaisella elämällään.

Ehkä jotkut näistä usein kuulemistani lausahduksista ovat tuttuja sinullekin:

  • “Olisihan se tietysti hauskaa toteuttaa itseään enemmän, mutta… “
  • “Haluaisin tosiaan, että työelämäni tuntuisi mielekkäämmältä, mutta en minä enää voi, olen jo liian vanha.”
  • “Olisi ihanaa, jos ei tarvitsisi ikinä mennä töihin!”
  • “Kyllä minä tiedän, että minulla olisi kykyä ja haluakin mennä eteenpäin, mutta en oikein usko että se on mahdollista.”
  • “Tuntuu, että elämä menee hukkaan töissä. Haluaisin että tällä tekemiselläni olisi edes vähän merkitystä.”
  • “Olen aivan kypsä tähän työhön, mutta en voi tehdä asialle mitään.”
  • “Ihan oikeasti haluaisin ryhtyä yrittäjäksi ja ideakin minulla on, mutta saa jäädä haaveeksi, en minä usko että minusta olisi siihen.”
  • “Ei minulla ole varaa tuommoiseen itsekkyyteen, minulla on velvollisuuksia…”
  • “Miksi nyt alkaisin omia halujani tässä kyselemään, kun ei niiden toteuttaminen ole mahdollista kuitenkaan.”

…ja se tavallisin, ja suurin:

“Miten minä nyt mitään muuttaisin, kun en yhtään tiedä mitä haluan!”

Ehkä sinäkin tunnet joitakin tällaisia ihmisiä, jotka (vaikkakin manaillen) käyvät töissä vain ansaitsemassa palkan, jolla voi rahoittaa elämän työn ulkopuolella? Kun työ vie kuitenkin suuren – ellei suorastaan suurimman – osan valveillaoloajastamme ja tästä ainoasta elämästä, eikö ole aika karmaiseva ajatus tuhlata sitä johonkin tarkoituksettomalta tuntuvaan? Eikö olisi upeaa kokea, että työelämäkin olisi sitä omaa elämää koko ajan eikä vain viikonloppuisin?

“Olisihan se. Mutta ei se ole mahdollista, ainakaan minulle.”

Kuten kaikilla uskomuksilla, tälläkin on vahva taipumus tehdä itsestään totta yksinkertaisesti sillä tavoin, että näin uskova ihminen ei tee mitään edes todella tutustuakseen omiin työelämän toiveisiinsa, saati että alkaisi kysellä, miten niitä voisi alkaa toteuttaa vaikka aivan pienessäkin mittakaavassa. Että tulisi edes vähän lisää mieltä tähän elämään.

Lisää mielekkyyttä pienin keinoin

Tehtävistä, ympäristöstä ja olosuhteista riippumatta jokainen voi lisätä mielekkyyden tuntua työelämäänsä hyvin yksinkertaisilla ja pienillä tavoilla. Voi esimerkiksi alkaa kysellä itseltään hyviä kysymyksiä, kuten vaikkapa:

“Jos tässä työssä olisi joku mieli, niin mikä se voisi olla?”

“Miksi teen työtäni? Ketä se on tarkoitus palvella?”

“Miten voisin tehdä tämän niin, että se palvelisi vieläkin paremmin?”

“Miten voisin tehdä tämän niin, että se tuntuisi paremmalta tai mielekkäämmältä?”

“Jos tässä tehtävässä olisi jotakin kivaa, niin mitä se olisi?”

“Miten voisin nauttia omasta oppimisestani, osaamisestani, taitojeni käyttämisestä enemmän?”

Ala kerätä hyviä hetkiä

Toimiva keino työpaikkaonnellisuuden kasvattamiseen on myös alkaa tietoisesti kerätä hyviä hetkiä ja kokemuksia jokaisesta työpäivästään. Jos kirjaat aina päivän päätteeksi ylös muutaman lauseen, jotka alkavat sanoilla “Tänään oli hyvä päivä, koska… “, huomaat hyvin pian, että alat suhtautua työhösi positiivisemmin ja mielialasi kohenee. Tehtävä saattaa aluksi tuntua hieman väkinäiseltä, mutta kun olet tehnyt tätä joitakin päiviä, huomaat sen muuttuvan luontevammaksi. Luetteloosi löytyy päivä päivältä enemmän asioita, ja mielekkyyden tunne kasvaa kuin itsestään.

”Ei toimi minun elämässäni!”

On olemassa tilanteita, jossa yllä olevat keinot eivät toimi. Jos olet esimerkiksi tehtävässä, jossa sinua jatkuvasti kaihertaa tunne siitä että tuhlaat elämääsi, koska kykysi ja inspiraatiosi vaatisivat sinua tekemään jotakin aivan muuta, sinun täytyy alkaa miettiä muita keinoja lisätä elämääsi mielekkyyttä ja tarkoituksen tuntua. Kenties sinun kannattaa alkaa oikein vakavissasi suunnitella kunnollista työelämänmuutosta.

Jos sinua kohdellaan huonosti, koet työpaikkakiusaamista tai muunlaista itsetuntoasi nakertavaa kohtelua eikä asian puheeksi ottaminen oman esimiehen kanssa johda tilanteen parantumiseen, ryhdy toimeen uuden ja paremman työpaikan saamiseksi!

Jos olet kokonaan ilman työtä tai “joutotehtävässä”, jonka tiedät olevan vain väliporras matkalla parempaan, tilanteesi on todella otollinen! Kerrankin sinulla on tilaa syventyä tutustumaan kunnolla itseesi ja omiin toiveisiisi ja pohtimaan sitä, millaista työelämäsi voisi olla parhaimmillaan. Vaikka et uskoisikaan haaveidesi toteutumisen mahdollisuuteen, sinun kannattaa kuitenkin ottaa selvää siitä mitä haluaisit tehdä JOS kaikki olisi mahdollista. Elämässä tulee eteen kaikenlaisia yllätyksiä, tilaisuuksia ja mahdollisuuksia, ja ellet tiedä kuka olet ja mitä haluat, et joko havaitse niitä lainkaan tai et ymmärrä tarttua niihin vaikka ne tuijottaisivat sinua suoraan kasvoihin.

Mielekäs työelämä on mahdollinen myös sinulle

Mielekkäämmän työelämän löytäminen edellyttää ennen muuta sitä, että tiedät edes jotain siitä mitä haluaisit nykyisen tilanteesi sijaan. Sinun ja meidän kaikkien kannattaa siis käyttää alkaa päivittäin itsensä kuuntelemiseen, ja sen kuulostelemiseen, ”mitä haluaisin, jos jotakin haluaisin”. Se kannattaa siksi, ettei kulkisi vahingossa onnensa ohi, ja siksikin että itsensä kuunteleminen on itsensä rakastamista, joka ihan itsessäänkin on onnellisen elämän edellytys ja ehto. Korvat siis hörölle – sisäänpäin!

Mielekkäin terveisin,

johanna_nimi

 

 


Jos olet työelämän taitekohdassa ja tarvitset peiliä joka auttaa selkeyttämään tietä eteenpäin, uracoaching saattaa olla juuri se, mitä tarvitset. Ota yhteyttä, niin kartoitetaan tilannettasi yhdessä ja keskustellaan siitä miten voisin auttaa sinua eteenpäin kohti entistä mielekkäämpää työelämää. Tavoitat minut numerosta +358 404 132 747

Piditkö tästä? kerro siitä muillekin!

Lisää kirjoituksia luettavaksesi: