Search
tarinat

Millaisia ovat tarinat, joita kerrot itsellesi?

Uskomukset ovat kuin tarinoita, jota olet oppinut kertomaan itsellesi maailmasta, omista kyvyistäsi ja mahdollisuuksistasi, persoonastasi, arvostasi ja rakastettavuudestasi, muista ihmisistä ja olosuhteista. Nämä tarinat ovat kuin silmälasit, joiden lävitse tarkastelet maailmaa ja itseäsi.

Uskomukset vaikuttavat ajatuksiisi, tunteisiisi, asenteisiisi ja toimintaasi ja määrittelevät suurelta osin sen, millaista vastakaikua houkuttelet esiin muista ihmisistä ja millaisia tulkintoja teet kohtaamistasi olosuhteista, tapahtumista ja vuorovaikutustilanteista. Siten uskomuksesi aivan kirjaimellisesti sanelevat todellisuutesi hyvin perustavalla tavalla.

Millaiset tarinat sinä sait perinnöksi?

Uskomuksistamme voimakkaimmin vaikuttavia ovat persoonaamme, omiin kykyihimme ja mahdollisuuksiimme liittyvät ajattelutavat, jotka olemme omaksuneet varhaislapsuudessa perheenjäsenten, koulun, ystävien, yhteiskunnan ja median myötävaikutuksella. ”Perimme” vanhempiemme asenteet ja uskomukset jo ensimmäisten elinvuosiemme aikana seuraamalla heidän esimerkkiään ja päättelemme oman arvomme heiltä saamamme kohtelun perusteella.

Osa uskomuksistamme palvelee kasvuamme ja menestymistämme oikein hyvin. Jos vanhempasi ja opettajasi olivat lapsuudessasi sinulle sellainen peili, josta näit itsesi täydellisen rakastettavana, kyvykkäänä ja arvokkaana, itsetuntosi on hyvä ja kykenet todennäköisesti kulkemaan kohti unelmiasi ja tavoitteitasi ilman sen suurempia esteitä. Lähes kaikilla meistä on kuitenkin mielemme syvyyksiin tallentuneina koko joukko rajoittavia uskomuksia, jotka typistävät elämää, syövät onnellisuutta ja kasvua, ja aiheuttavat usein aivan suoranaista kärsimystä. Jos vanhempasi olivat kriittisiä tai vertailivat sinua sisaruksiisi, päädyit helposti johtopäätökseen, ettet ole riittävän hyvä. Jos sisaruksesi sai jotakin ja sinä et, tai et päässyt mihin halusit, päättelit ehkä, että olet voimaton oman elämäsi suhteen.

Uskomus on (vain) tarina, jonka uskot olevan totta

On helppo ajatella, että uskomukset ovat vain uskomuksia, mutta ne istuvat silti hyvin tiukassa. Ne ovat tallentuneet syvälle alitajuntaamme ”totuuksiksi”, koska olemme omaksuneet ne iässä, jossa meillä ei vielä ollut kykyä loogiseen päättelyyn tai kyseenalaistamiseen. Ongelmallisia nämä sisäiset tarinat ovat siksikin, että ne ovat usein tiedostamattomia – niin itsestään selviä, että emme edes havaitse niitä. Siksi emme vielä aikuisenakaan tule useinkaan kyseenalaistaneeksi omaksumiemme uskomusten todenperäisyyttä tai alkuperää.

Morty Lefkoe, joka on viimeisten parinkymmenen vuoden aikana auttanut tuhansia ihmisiä vapautumaan rajoittavista uskomuksistaan, on havainnut, että suurimmalla osalla ihmisistä on ainakin joitakin seuraavista uskomuksista:

    • En ole rakastettava tällaisena
    • En ole riittävä
    • Mikään, mitä teen, ei ole tarpeeksi hyvää
    • En ole arvokas tai tärkeä
    • Virheet ja epäonnistuminen ovat huono asia
    • Jos epäonnistun, minut torjutaan tai hylätään
    • Vain asioiden tekeminen täydellisesti tekee minusta tarpeeksi hyvän tai tärkeän
    • Olen tyhmä
    • Olen voimaton, minulla ei ole valtaa oman elämäni suhteen

Kannamme näitä uskomuksia helposti koko elämämme täysin huolimatta siitä, mitä kaikkea olemme todellisuudessa saavuttaneet opinnoissa, työssä, perheessä, yhteiskunnassa – kaikissa rooleissamme. Kun muistelet, mitä kaikkea olet oikeastaan saanut aikaan, eikö ajatus ”en ole tarpeeksi hyvä” ole tästä näkökulmasta katsottuna täysin naurettava?

Hyvä uutinen on se, että riippumatta siitä oletko tietoinen rajoittavista uskomuksistasi vai et, ja kuinka kauan olet kantanut niitä mukanasi, sinä voit muuttaa niitä. Voit vapautua uskomusten luomasta henkisestä vankilastasi ja alkaa tunnistaa entistä vetävämpiä ja suurempia mahdollisuuksia elämässäsi.

 

Artikkeli on julkaistu aiemmin Monster.fi-sivustolla

Piditkö tästä? kerro siitä muillekin!

Lisää kirjoituksia luettavaksesi: