Maailmamme on monimutkainen ja -tasoinen ja tuntuu muuttuvan aina vain mutkikkaammaksi. Meillä on vahva taipumus yksinkertaistaa ja yleistää informaatiota, tehdä tulkintoja ja luoda merkityksiä, jotta voisimme säilyttää minäkuvamme ehyenä ja kokea hallitsevamme maailmaamme edes jollakin tavalla. Lapsuuden vuorovaikutustilanteet ovat synnyttäneet mieliimme koko joukon uskomuksia – yleistyneitä selviytymisstrategioita. Nämä uskomukset ovat palvelleet hyväksytyksi tulemisen tarpeitamme hyvinkin lapsena, mutta joista osa nyt aikuisena syö onnellisuuttamme ja on esteenä polullamme kohti itsemme ja potentiaalimme täysipainoista toteutumista.
Meillä kaikilla on satoja tai jopa tuhansia uskomuksia itsestämme, toisista ihmisistä yhdessä ja erikseen, maailman tilasta, ja kaikki nämä ovat asettuneet mieliimme ”totuuksiksi”, jotka vaikuttavat monin tavoin valintoihimme ja niiden kautta siihen, millaiseksi elämämme muodostuu. Hyvät uskomukset, kuten ”olen täysin hyvä juuri tällaisena” ja ”pystyn siihen kyllä” tekevät etenemisen mahdolliseksi ja johtavat hyviin kohtaamisiin ja saavutuksiin. Sen sijaan rajoittavat uskomukset, kuten ”en onnistu kuitenkaan, turha edes yrittää” estävät tehokkaasti toimeen ryhtymisen ja sen myötä tavoitteiden saavuttamisen.
Uskomuksesi ovat totta – mutta vain jos uskot niin
On todella hienoa, että viime aikoina on alettu puhua uskomuksista uskomuksina ja jo vähän kyseenalaistaakin niitä. Kaikki ei ole totta mikä siltä näyttää, ja uskomuksesi ovat totta, mutta vain jos ajattelet niin.
Annamari Heikkilä ja Saku Tuominen käsittelevät uskomuksia tuoreessa kirjassaan Uskonko. Havahduin itse kyseenalaistamaan mieleni rajoittavia sisältöjä vuosituhannen vaihteen paikkeilla ja suhtaudun aiheeseen kohtuullisen intohimoisesti niin omassa elämässäni kuin asiakastyössäkin. On niin tavattoman vapauttavaa ja riemastuttavaa kohdata sisäinen este ja tulla ajatelleeksi ”hmm… tämä on minun ajatukseni, mutta mistä tiedän onko se totta?” ja lähteä sitten ottamaan asiasta selvää. Suosittelen mitä lämpimimmin!
Kirjoitin pari vuotta sitten artikkelisarjan, joka pyrkii antamaan ajatuksia ja keinoja rajoittavien uskomusten tunnistamiseen ja haastamiseen. Nämä kirjoitukset löytyvät Monsteri.fi-sivuilta:
- Osa 1: Millaisia tarinoita kerrot itsellesi?
- Osa 2: Oletko negatiivisten uskomustesi vanki?
- Osa 3: Muuta tarinasi, muutat elämäsi
Kuka olisit ilman näitä uskomuksia?
Rajoittavat uskomukset nostavat päätään aina kun haluamme tehdä jotakin, mitä emme ole tehneet aikaisemmin. Mitä tärkeämpi asia on kyseessä, sitä vahvempi on myös uskomukseen perustuva vastustus. Silloin on hyvä kysyä itseltään, kuulostella ja miettiä: Millainen olisit, kuka olisit jos elämäsi olisi pilkulleen sellaista kuin se on nytkin, mutta sinulla ei olisi tuota ajatusta tai uskomusta? Mikä olisi mahdollista? Mitä tekisit toisin?
Vapauttavaa itsetutkiskelua toivottaen valmentajasi,