Sam Horn: I can’t believe I wrote the whole thing!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Keskustelimme Maija Heinon kanssa Sam Hornin luennosta WBECS 2019 -koulutustapahtumassa. Samin aiheena oli kirjan kirjoittaminen – tarkemmin sanoen hän antoi ohjeita siihen, miten voit kirjoittaa kirjan (tai miksei blogikirjoituksenkin), jota lukija ei halua jättää kesken.

Samin luento oli tupaten täynnä napakasti esitettyä asiaa, ja videota jälkeenpäin katsoessani huomasin, että olin kuvannut sitä erinomaisen epäselvästi. Tässä siis vielä luennon pääkohdat tiivistettynä:

Päätä kirjasi laajuus etukäteen, vaikka että siitä tulee 200 sivun mittainen. Kunkin pääkappaleen tulisi olla 10 sivua pitkä, koska ihmiset ovat nykyisin hyvin kiireisiä, ja harvalla on aikaa tai jaksamista paneutua kovin pitkiin kuvailuihin. Lyhyen kappaleen ehtii aina lukea.

Edellisestä voit laskea, että tarvitset 20 kymmenen sivun mittaista kappaletta kirjaasi varten. Jaa paperi 4 x 5 ruutuun ja kirjoita ruutuihin pääkappaleidesi otsikot. Ensimmäiseen ruutuun tulee oma esittelysi, jossa vastaat esimerkiksi kysymyksiin Kuka olen? Miksi minä? Miksi tämä aihe? Miksi nyt? Loppuihin ruutuihin keräät ajatuksiasi ja muistiinpanoja kuhunkin pääkappaleeseen tulevista asioista.

Sam Horn neuvoi osallistamaan lukijaa mahdollisimman paljon ja aivan erityisesti välttämään infoähkyn aiheuttamista hänelle. Ei siis kannata tuputtaa lukijalle sivukaupalla teorioita, joita hän löytää Googlesta niin halutessaan. Kannattaa sen sijaan laittaa likoon itsensä, jakaa omaa tarinaansa ja omia kokemuksiaan. Hornin mukaan ei myöskään kannata lukea muiden kirjoittamia kirjoja omasta aiheestasi – siitä voi olla monenlaista haittaa. Kirjoittajan oma tarina on paljon kiinnostavampi.

Itse tekstin kirjoittamisessa Horn suositteli käyttämään kehittämäänsä 70+10+10+10-mallia, jonka mukaan kirja koostuisi

  • 70 % anekdootteja ja tarinoita elävästä elämästä
  • 10 % oivalluksia
  • 10 % kysymyksiä
  • 10 % toimintaehdotuksia

Pidä ruudukkoa aina mukanasi ja kun saat ajatuksen tai idean, kirjoita se heti muistiin. Ink it when you think it!

Sam Horniin voit tutustua hänen yrityksensä Intrigue Agencyn kotisivuilla www.intrigueagency.com/

Maija Heinon kotisivut löytyvät osoitteesta www.uusivire.fi.

Piditkö tästä artikkelista? Jaa se muillekin!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Lisää artikkeleita luettavaksesi

positiivinen palaute

Kehupankki kantaa vastoinkäymisten yli

Tiedäthän, miten pienikin epäonnistuminen pullistuu helposti elämän kokoiseksi ja hukuttaa alleen lukemattomia onnistumisia ja niiden tuomia ilon hetkiä?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.