Varmista uudenvuodenlupaustesi toteutuminen tavoitteellisella työskentelyllä
Miljoonat ihmiset tekevät aina vuoden alkajaisiksi uudenvuodenlupauksia. He viettävät hetken kahvikupin ääressä kirjoitellen muistiin asioita, joissa haluaisivat muuttaa tapojaan. Todennäköisesti nämä samat neljä tai viisi lupausta ovat samoja kuin viime vuonna ja sitä edellisenäkin – pudota painoa, säästä rahaa, nosta kuntoa, vähennä stressiä… Ehkä tammikuu on lupaavaa itsekurin aikaa – käyt kuntosalilla, syöt terveellisemmin, lopetat tupakoinnin – mutta helmikuun puoliväliin mennessä lupaus on haihtunut ja olet palannut tukevasti entisiin tapoihisi. Olet taas lähtöruudussa, ja todennäköisesti itsekunnioituksesikin on saanut kolauksen.
Syy hyvien päätösten raukeamiseen löytyy aivoistasi. Ne ovat vuosien varrella automatisoineet kaikki usein ja jatkuvasti toistamasi käyttäytymis- ja ajattelutavat. Uuden tavan ylläpitäminen onnistuu vain niin kauan kun kykenet säilyttämään tavoitteen mielessäsi – heti kun keskittymisesi herpaantuu ja tuudittaudut rentoon välinpitämättömyyteen, aivosi ohjaavat sinut takaisin vanhoille opituille raiteille. Uutta ajattelu- tai toimintamallia on harjoitettava sinnikkäästi ja johdonmukaisesti niin kauan, että se on korvannut aiemman, ehkä kymmeniä vuosia toistetun mallin. Tämä vaatii sitkeyttä, keskittymistä ja itsekuria.
Suunnitelmallisuudella vahvistat myös itsetuntoasi
Itselle annettujen lupausten pitäminen ja omien tavoitteiden saavuttaminen on merkittävä tekijä myös itsetuntosi ja -arvostuksesi rakentamisessa. Vaikkakin on tieteellisesti tutkittu ja todistettu, että ihmisen itsetunnon perusta luodaan jo varhaislapsuudessa, voit vielä aikuisenakin kehittää ja kasvattaa sitä. Se taas, mitä uskot itsestäsi ja omista kyvyistäsi, määrittelee menestyksesi ja onnellisuutesi kaikilla elämäsi alueilla. Mitä enemmän pidät itsestäsi ja uskot itseesi, sitä suurempia tavoitteita asetat itsellesi – ja mitä suurempia tavoitteita sinulla on ja mitä keskittyneemmin toimit niiden saavuttamiseksi, sitä enemmän pidät itsestäsi. Henkilökohtaisten tavoitteiden asettaminen ja pienten päivittäisten askelten ottaminen niitä kohti on siis tärkeää aivan riippumatta siitä mitä tulevaisuudeltasi toivot.
Seuraavat ohjeet auttavat sinua pitämään tavoitteesi aktiivisena ja toimimaan niitä kohden riittävän kauan, että olet todella omaksunut uuden tavan ja entiseen liittyvät hermoyhteydet ovat surkastuneet.
Luo innostava visio ja eläydy siihen
Niin usein kuin mahdollista, käytä aikaa kuvitellen kaikkea sitä, mitä tavoitteesi saavuttaminen antaa sinulle. Mieti miten hyväksi tunnet itsesi kun olet tavoitteessasi. Mitä muuta se antaa sinulle? Hyvinvointia, terveyttä, menestystä, onnellisuutta? Eläydy unelmaasi ennen nukahtamista ja ensimmäiseksi herätessäsi. Näin aivosi alkavat muokata visiotasi tavoitteiksi ja tuoda mieleesi asioita, joita voit tehdä niiden toteuttamiseksi. Samalla rakennat motivaatiota, joka tukee sinua itsekuria vaativassa muutoksessa.
Tee selkeä päätös
Jokainen positiivinen muutos elämässäsi alkaa selkeästä ja yksiselitteisestä päätöksestä, että aiot joko tehdä jotakin tai aiot lakata tekemästä jotakin. Päätöksestä alkaa merkittävä muutos. Päättäväisyys kehittyy harjoittamalla ja toistamalla, uudelleen ja uudelleen niin kauan, että se tulee sinulle yhtä luonnolliseksi kuin hengittäminen.
Tee päätös tänään, että saavutat tavoitteesi riippumatta siitä, kuinka kauan se kestää tai kuinka paljon se sinulta vaatii. Päätä myös, että toistat sen saavuttamiseksi tarvittavia pieniä askeleita uudelleen ja uudelleen niin kauan, että niistä tulee sinulle toinen luonto.
Millaisia päätöksiä sinun on tehtävä alkaaksesi kulkea kohti unelmaasi? Tee ne tänään!
Kirjoita tavoitteesi muistiin – joka päivä
Kun käytät aikaa unelmasi tai tavoitteesi pohdiskeluun, alat pian saada uusia ideoita toimenpiteistä, joiden toteuttaminen kuljettaa sinua sitä kohti. Ajattele aina paperilla! Jotakin suurenmoista tapahtuu pääsi ja kätesi välillä, kun kirjoitat suunnitelmasi yksityiskohtaisesti paperille ennen toimintaan ryhtymistä. Kirjoittaminen terävöittää ajatteluasi. Se virkistää luovuuttasi ja parantaa keskittymistäsi huomattavasti enemmän kuin jos vain ajattelet asioita mielessäsi. Hanki muistikirja tavoitteidesi ja siihen liittyvien tehtävien kirjaamista varten, ja käytä joka aamu 3-5 minuuttia kirjoittaaksesi muistiin kymmenen tärkeintä tavoitettasi. Kirjoita nykyaikamuodossa: ”minä olen…”, ”minulla on…” jne. Kirjoita muistiin myös kaikki uudet tavoitettasi palvelevat ideat, joita mieleesi tulee. Tämä päivittäinen tavoitteiden kirjaaminen aktivoi mieltäsi ja saa sinut tarkkaavaisemmaksi. Jo muutaman viikon kuluttua alat havaita uusia tilaisuuksia ja mahdollisuuksia, ja huomiosi alkaa entistä enemmän kohdistua sellaisiin asioihin ja tapahtumiin, jotka auttavat sinua etenemään nopeammin kohti tavoitteitasi.
Pidä itsellesi antamasi lupaukset
Itsekuri on kykyä pitää kiinni itselle annetuista lupauksista. Se on myös merkittävä itsekunnioituksen lähde. Sinun täytyy saada itsesi tekemään se, mitä sinun on tehtävä, silloin kun se on tehtävä. Monien asioiden (kuten vanhojen tapojen) toteuttaminen ei vaadi lainkaan ponnistelua, mutta elämäsi siirtyy pikatielle kohti unelmiasi kuitenkin vasta sitten, kun pakotat itsesi tekemään sen mikä on tehtävä riippumatta siitä haluatko tehdä sen. Jos nyt ajattelet, että sinulla ei ole itsekuria, ethän ole ennenkään kyennyt pitämään kiinni uudenvuodenlupauksistasi, olet väärässä! Sinulla on itsekuria ja voit todistaa asian itsellesi helposti muistelemalla opiskelu- tai muuta aikaa elämässäsi, jolloin teit sitkeästi niitä asioita joita vaadittiin tavoitteeseen pääsemiseksi. Jos epäilet kykyäsi pitää kiinni itsellesi antamistasi lupauksista, voit helpottaa tietäsi miettimällä, mikä olisi pienin mahdollinen tehtävä kohti tavoitettasi, jonka voisit toteuttaa nyt. Jos tavoitteesi esimerkiksi on laihtua 10 kiloa seuraavan vuoden aikana, mutta et mitenkään koe pystyväsi luopumaan jokailtaisesta suklaapatukastasi, mieti voisitko jakaa sen puoliksi ja säästää toisen puolikkaan huomisiltaan. Laita huomisen puolikas kaappiin pois silmistä, syö toinen puolikas hyvällä omallatunnolla ja NAUTI siitä.
Ota tavoitteesi huomioon ajankäyttösi suunnittelussa
Vaikka päätöksesi olisi lujakin, usein voi käydä niin, että arki ajaa sen yli ja elämäsi täyttyy tekemisellä, joka vie sinua väärään suuntaan. Siksi sinun on priorisoitava tavoitteesi korkealle ja pidettävä niistä kiinni, jotta varmistat, että arjessasi on aikaa ja tilaa oman suunnitelmasi noudattamiseen. Aloita laatimalla luettelo kaikista asioista, joita sinun on tehtävä pitkän tähtäimen tavoitteesi saavuttamiseksi. Tästä luettelosta tulee elämäsi keskeinen hallintatyökalu. Aina kun keksit jotakin uutta, jota voisit tehdä, lisää se tähän luetteloon.
Tee myös joka ilta luettelo seuraavan päivän askeleista, jotta alitajuntasi voi työstää asiaa sillä aikaa kun nukut. Seuraa listaasi aina kun päätät, mitä aiot tehdä seuraavaksi. Yliviivaa asioita sitä mukaa kun toteutat niitä. Tämä seuranta antaa sinulle jatkuvan tunteen saavuttamisesta ja henkilökohtaisesta edistymisestä. Listan kohtien yliviivaaminen yksi kerrallaan motivoi sinua ja antaa sinulle lisää energiaa. Ajankäytön mestarit ovat sitä mieltä, että listojen tekeminen ja noudattaminen nostaa tuottavuuttasi 25%:lla jo ensimmäisenä päivänä kun aloitat sen.
Pysy vauhdissa. Tee jotakin. Aloita. Muista palkita itsesi jokaisesta pienestäkin saavutuksesta, ja jos törmäät takaiskuun tai repsahdukseen, anna itsellesi nopeasti anteeksi ja palaa ruotuun välittömästi. Sinnikkyytesi nostaa sinut nopeasti innostuksen aallonharjalle, joka vie sinua vauhdilla kohti elämäsi unelmia ja tavoitteita.
Valoisaa ja menestyksellistä Uutta Vuotta toivottaen,
Johanna
Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Monster.fi-sivustolla.