Search
MUUTA-TARINASI-MUUTAT-ELAMASI

Coaching nostaa ajattelun uudelle tasolle

Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Ekonomilehdessä 12.10.2015

Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Outi Hongisto sai tilaisuuden kokeilla coachingia keväällä 2015 osana ICF Finlandin ja Suomen coaching-yhdistyksen yhteistä Coaching Vaikuttaa -kampanjaa. Seuraavassa Outin vaikutelmia coachingista.

Miksi lähdit mukaan?

Olin elätellyt ajatusta kokeilla mentorointia tai vastaavaa ja Ekonomiliiton tarjous jäsenille coaching-kokeilusta sai minut tarttumaan tilaisuuteen. Olen myös työni puolesta kiinnostunut siitä, mitä mahdollisuuksia yrittäjät voisivat käyttää hyödykseen kehittyäkseen työssään. Yrittäjien ja johtajan tehtävissä toimivien työ on joskus yksinäistä ja ulkopuolisen näkökulmasta on hyötyä.

Mitä coaching antoi sinulle?

En tiennyt mitä coach tekee, ja odotin ehkä enemmän operatiivista, business-mentorointityyppistä ohjausta. Coaching ei ollutkaan ihan sitä mitä kuvittelin.

Coaching ohjasi jäsentelemään tapaa ajatella itseäni. Coachin kysymykset auttavat kääntämään oman ajatuksen toiselle tasolle, mikä on terveellistä. Olen saanut eettisiä eväitä hankaliin kohtaamisiin johtajana. Merkityksellistä ja tarpeellista on ollut myös huomion kohdistaminen kokonaan itseeni coaching-keskusteluissa. Coach kannustaa itsen arvostamiseen ja kunnioittamiseen. On hyvä pohtia ääneen itselleen tärkeitä asioita ja saada validointia omille ajatuksilleen.

Coaching oli virkistävä ja ehdottomasti myönteinen kokemus. Johtajan työ on hektistä ja yksinäistä. On paljon asioita joista ei oikein voi puhua kenenkään kanssa. On ollut kivaa että coaching-keskusteluissa on voinut  keskustella asioista, jotka ovat minulle tärkeitä. Ääneen puhuminen tekee asiat enemmän todeksi, auttaa luomaan ratkaisuja ja vahvistaa vastuuta omista ajatuksista ja toiminnasta. Tärkeä huomio on ollut sekin, että aina ei kannata loikata suoraan sen oman konkreettisen tavoitteen kimppuun, vaan usein on viisaampaa ratkaista joku primäärimpi, asioiden taustalla oleva kysymys ensin.  Coachingissa ei vedetty rajaa työelämän ja ”oman elämän” välille, vaan asioita tarkasteltiin kokonaisuuden näkökulmasta, mikä oli hyvä.

Coachini Johanna Koskimies oli helposti lähestyttävä ja hänelle oli helppo jutella. Hän ei arvioinut eikä arvostellut, vaan pysyi neutraalina ja kyseli paljon. Kaikki vastaukset olivat oikeita. Ne olivat vain lähtökohtia, joista voitiin lähteä eteenpäin. Hän ei kuitenkaan päästänyt minua ”oikomaan” tai livahtamaan aidan matalimmasta kohdasta, vaan haastoi pysähtymään ja tarkastelemaan omaa ajattelua ja sen seurauksia. Ilman sitä ajatusten selkeytyminen olisikin varmasti jäänyt puolitiehen.

Johanna Koskimies

on toiminut coachina vuodesta 2008 ja osallistunut alan kehittämiseen Suomessa myös mm. Suomen coaching-yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana vv. 2010-2012, Coaching Finland –tapahtuman suunnittelutoimikunnan jäsenenä, Vuoden coach –valintalautakunnan jäsenenä ja puheenjohtajana sekä ICF Finlandin hallituksen jäsenenä. Johanna coachaa johtajia, esimiehiä, asiantuntijoita ja yrittäjiä kaikenlaisissa työn ja elämän haasteissa ja tavoitteissa. Tyypillisimpiä näistä ovat omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin, itsensä hyväksymiseen ja toteuttamiseen liittyvät kysymykset, työelämän mielekkyyden kasvattaminen sekä menestymistaitojen kehittäminen.

Piditkö tästä? kerro siitä muillekin!

Lisää kirjoituksia luettavaksesi: