arvot

Osaatko kunnioittaa omia arvojasi?

Meillä jokaisella on arvot – joukko mieleemme tallentuneita ihanteita ja elämisen sääntöjä. Ne kertovat siitä, mikä on arvokasta ja tärkeää, millaisena itse olet hyvä ja riittävä, ja miten sinun pitää elää menestyäksesi ja ollaksesi onnellinen. Arvosi antavat tietoa siitä, mikä on sinulle merkityksellistä ja millaisena voit olla tyytyväinen itseesi ja siihen mitä teet ja luot omalla toiminnallasi.

Arvot ohjaavat toimintaasi

Arvot ovat osa mielensisäistä toiminnanohjausjärjestelmääsi ja ne vaikuttavat elämääsi hyvin konkreettisesti kahdella tavalla:

  • ne ohjaavat osaltaan valintojasi ja toimintaasi;
  • ne toimivat mittareina, kun arvioit jälkikäteen sitä mitä sinä itse tai mitä joku toinen on tehnyt tai saanut aikaan.

Kun toimit arvojasi kunnioittaen, tunnet itsesi hyväksi, koet olevasi matkalla oikeaan suuntaan ja voit kokea tyydytystä siitä mitä saat aikaan. Jos taas toistuvasti uhraat omia tärkeitä arvojasi ja ihanteitasi jollekin sellaiselle, joka on ristiriidassa omien arvojesi kanssa, mutta jota sinun jonkun uskomuksen mukaan ”pitäisi” noudattaa, niin itsekunnioituksesi kärsii, tunnet syyllisyyttä ja alat ajan mittaan turhautua ja uupua.

Millaiset arvot sait perinnöksi lapsuudenperheeltäsi?

Me kaikki olemme täysin tiedostamatta sisäistäneet oman lapsuudenperheemme ja meitä ympäröivän yhteiskunnan arvoja ja uskomuksia. Nämä perityt arvot ja uskomukset ohjaavat meidän toimintaamme usein aivan automaattisesti vielä aikuisenakin. Joskus osa niistä saattaa kuitenkin estää meitä elämästä onnellista ja hyvää elämää.

Ihmisen oma sisäinen arvomaailma rakentuu elämän ja kasvamisen myötä korvaamaan lapsuudessa ja nuoruudessa omaksuttuja arvoja. Jos olet kasvanut uhrautuvaksi itsensä kieltäjäksi, niin viimeistään keski-iässä omat arvosi ja tarpeesi alkavat todennäköisesti vaatia huomiota ja kunnioitusta – kenties aikamoisella voimallakin.

Uupumisesta uuteen elämään

Jos ei omalle kohdallesi ole sattunut, niin saatat ehkä tuntea tai olla kuullut ihmisistä, joiden elämä keski-iässä kriisiytyy ja ajautuu raiteiltaan tavalla tai toisella, kunnes he sitten monien myllerrysten jälkeen löytävät oman, entistä paremman paikkansa elämässä.

Näin kävi myös minulle. Olin kasvanut kiltiksi ja tottunut ohjautumaan ulkopuolelta, enkä koskaan osannut tai uskaltanut pysähtyä miettimään, kuka minä haluan olla, ja mikä minulle on aidosti tärkeää. Koin kasvavaa ahdistusta ja ristiriitaa, lainkaan ymmärtämättä mistä on kyse. Vielä uupumisen ja pitkän sairausloman jälkeenkin yritin kiivetä takaisin oravanpyörään ja jatkaa itseni ohittelua entiseen tapaan. Lopulta minun oli kuitenkin pakko pysähtyä kokonaan ja hypätä pois työelämästä miettimään, kuka minä oikeastaan olen ja haluan olla, ja mikä on minulle tärkeää elämässä. Vasta tässä vaiheessa aloin ymmärtää, että tärkein syy turhautumiseen ja lopulta uupumiseen oli itseni ja omien arvojeni jatkuva ohittaminen. Voimakas merkityksellisyyden kaipuuni se alkoi nostaa päätään ja vaatia kunnioitusta. Näin jälkikäteen ymmärrän, että uupuminen ja kaikki muutkin elämän tuomat kriisit ovat olleet omalle kasvulleni täysin välttämättömiä. Ilman niitä en olisi tässä missä nyt olen: todella kotona itsessäni ja omassa elämässäni. Onneksi olen coaching-työni myötä myös oppinut, että tuollainen “seinää päin ajaminen” ei ole mikään välttämättömyys, vaan että niitä omia elämänarvoja voi oppia kunnioittamaan ihan vapaaehtoisestikin.

Mikä ohjaa sinun valintojasi?

Niinkuin monilla meistä, sinunkin sisäisessä toiminnanohjausjärjestelmässäsi saattaa olla lapsuusajoilta tallella sellaisia arvoja, joita et enää tunnista omiksesi, mutta jotka edelleen ohjaavat toimintaasi ihan vaan siksi että niin on aina ollut.

Tällaiset perityt arvot tai uskomukset tunnistaa helposti siitä, että ne aiheuttavat sisäisiä ristiriitoja, ja niiden ohjaamana tehdyt valinnat tuntuvat usein pahalta jälkeenpäin. Jos olet lapsena oppinut että hyvän ihmisen mitta on ”epäitsekkyys” tai kiltteys, saatat ajautua kieltämään omia tunteitasi, tarpeitasi ja toiveitasi, toimia vastoin sydäntäsi ja omaatuntoasi ja tehdä valintoja, joita kadut tai joista kärsit jälkeenpäin.

Arvotyöskentelyllä lisää merkityksellisyyttä elämään

Jos olet tyytymätön tai turhautunut elämääsi, jos sinulla on usein tapana katua omia valintojasi tai jos vain haluaisit kokea enemmän täyttymystä ja toteuttaa itseäsi vahvemmin, niin nyt on hyvä hetki pysähtyä pohtimaan omia arvojasi ja sitä mikä elämäsi tärkeitä valintoja oikeastaan ohjaa. Voit opetella päästämään irti sellaisista säännöistä ja arvoista, jotka eivät enää palvele omaa kasvuasi ja sinulle hyvää elämää. Monikaan ei tule pysähtyneeksi näitä asioita tietoisesti miettimään, sillä rehellinen peiliin katsominen vaatii usein suurta rohkeutta. Se kuitenkin kannattaa, sillä se miten hyvin tunnet itsesi ja omat arvosi, ja miten paljon kykenet kunnioittamaan niitä työssäsi ja muussakin elämässäsi, vaikuttaa aivan ratkaisevasti siihen, miten tasapainoiselta ja mielekkäältä elämä kaiken kaikkiaan sinusta tuntuu.

Mikä on sinulle tärkeää?

Aloita arvoihisi tutustuminen listaamalla ylös kaikki mitä mieleesi tulee, kun kysyt itseltäsi: “Mikä on minulle tärkeää elämässä?” Kun olet saanut listasi valmiiksi, valitse siitä neljä tai viisi kaikkein tärkeimmältä tuntuvaa ja mieti, miksi juuri nämä arvot ovat sinulle tärkeitä. Mitä hyvää niiden kunnioittamisesta tai toteuttamisesta seuraa sinulle itsellesi, läheisillesi tai muille ihmisille? Sen jälkeen voit alkaa pohtia sitä, miten voisit ottaa arvojasi enemmän huomioon omassa arjessasi. Muutosten ei tarvitse olla suuria ja elämää mullistavia, vaan aivan yksinkertaisillakin ajattelun ja toimintatavan muutoksilla voit saada paljon lisää mielekkyyden tuntua elämääsi.

Jos kaipaat syvällisempää arvojesi pohdintaa ja haluat edistää niiden toteutumista elämässäsi, rekisteröidy maksuttomalle Arvot Elämään! -verkkokurssille. Sen harjoitustehtävien myötä saat tilaisuuden pysähtyä omien arvojesi äärelle ja löydät keinoja niiden vahvistamiseen – ja sen myötä myös itsetuntemuksesi ja -kunnioituksesi vahvistamiseen.

Voit rekisteröityä kurssille täällä. Samalla liityt Neovolentian postituslistalle ja saat minulta harvakseltaan uusia vinkkejä henkisen hyvinvointisi ja elämäsi mielekkyyden kehittämiseen.

Mielekästä, rauhallista ja antoisaa Joulun aikaa toivottaen,

Johanna Koskimies

***

Piditkö tästä? kerro siitä muillekin!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email

Lisää kirjoituksia luettavaksesi: