Search
uskomukset

Uudet uskomukset, uusi elämä!

Lapsi oppii uskomaan itsestään sen, mitä aikuiset uskovat hänestä. Aikuiselle puolestaan ovat totta ne uskomukset – ajatukset, joiden hän uskoo olevan totta,  ja hän tekee uskomuksistaan totta omilla valinnoillaan ja toiminnallaan – ellei sitten pysähdy miettimään, mitä muita vaihtoehtoja hänellä on.

Muistelepa, milloin viimeksi halusit tehdä jotakin, joka olisi vienyt sinut lähemmäs jotakin sinulle tärkeää. Idea heräsi mielessäsi ja heti sen perään hiipi kenties epäilys: ”mitä jos se ei onnistu, ei minusta taida olla siihen”. Jos sinulle kävi näin, ajatuksesi sai todennäköisesti sinut jättämään ideasi toteuttamatta. Mitä olisi tapahtunut jos tuo rajoittava ajatus ei olisi herännyt mielessäsi? Jos et olisi uhrannut yhtäkään ajatusta omille kyvyillesi tai sille, mitä muut ihmiset ajattelevat? Olisit tehnyt haluamasi sen enempiä hautomatta, ja samalla todistanut itsellesi että hyvinkin pystyt. Sen sijaan uskoit omaa ajatustasi etkä edes yrittänyt – ja tulit todistaneeksi uskomuksesi todeksi. Tällä tavoin uskomukset toteuttavat itseään elämässämme joka päivä.

Uskomukset ovat vain opittuja ajattelutapoja

Elämän alussa emme kyseenalaista omaa arvoamme tai kykyämme oppia. Katso vaikka kävelemään opettelevaa pikkuihmistä. Ei hän mieti: ”kannattaako yrittää, mitä muut ajattelevat jos mokaan, entä jos en opikaan?” Hänen mielessään ei häivähdä yksikään epäilyn ajatus eikä epäonnistumisen mahdollisuutta ole hänelle olemassa. Hän nousee seisomaan, kupsahtaa nurin ja nousee taas. Hän yrittää uudelleen ja uudelleen niin monta kertaa kuin on tarpeen. Hän yrittää – ja saavuttaa tavoitteensa: oppii kävelemään, juoksemaan ja hyppimään. Näin hän tekee, koska hänen mieleensä ei ole vielä istutettu yhtäkään uskomusta, joka estäisi häntä saavuttamasta mitä tahansa, mitä hän haluaa tehdä. (Käveleminen on sivumennen sanoen ihmisen motoriikalle ja tasapainolle huikean haastava suoritus. Se on aidosti vaikeinta mitä koskaan olet oppinut tai tulet oppimaan, ja sinä osaat tehdä sen suomatta ajatustakaan niille sadoille lihaksille ja hermoille, joiden on toimittava saumattomassa yhteistyössä toistensa, aistiesi ja ympäristön kanssa pitääkseen liikkeen yllä ilman että putoat nenällesi).

Asetu itsesi puolelle ja ala harjoitella

Aivojen kannalta uskomukset ovat vain ajatuksia, joita on ajateltu niin monta kertaa, että ne ovat uurtaneet todellisen neuronien valtatien aivoihisi. Koska meillä on elävät, oppimiskykyiset ja jatkuvasti muovautuvat aivot, voimme kuitenkin muuttaa uskomuksiamme yksinkertaisesti harjoittelemalla: valitsemalla uskomukset, jotka haluamme omaksua, ajattelemalla niitä paljon ja säännöllisesti ja keräämällä tietoa niiden tueksi. Uusi ajatus luo uusia kytkentöjä neuronien välille, ja jos tätä ajatusta toistetaan riittävästi, uudet yhteydet vahvistuvat ja muuttuvat pysyviksi ja ajan mittaan automaattisiksi, aivan kuten käveleminen. Sinulla on kaikki se taito, joita uskomusten muuttamiseen tarvitaan: kyky valita omat ajatuksesi. Lisäksi tarvitset päätöksen astua itsesi puolelle sekä runsain määrin hellittämätöntä peräantamattomuutta, sinnikkyyttä ja kärsivällisyyttä. Kun olet päättänyt muuttaa uskomuksiasi, et voi antaa vanhoille rajoittaville ajatuksille enää yhtään tilaa mielessäsi.

Seuraavien vinkkien avulla pääset hyvään alkuun omien rajoittavien uskomustesi muuttamisessa.

Luo uusia tarinoita ja tulkintoja

On tärkeää huomata, että sinun uskomuksesi on vain yksi kymmenistä mahdollisista tulkinnoista.

  • ”Ehkä en vain yltänyt vanhempieni odotuksiin – eihän se merkitse sitä etten ole tarpeeksi hyvä. Se kertoo heidän odotuksistaan, ei minusta.”
  • ”He toivoivat minulle hyvää ja tekivät parhaansa sillä tiedolla, joka heillä silloin oli. Eihän se kerro minusta tai riittävyydestäni mitään.”
  • ”Heillä oli sellainen käsitys kasvattamisesta ja he olivat omien uskomustensa vankeja.”

Se on minun ajatukseni, mutta onko se totta?

Vaikka uskomusten muuttaminen ja uusien omaksuminen on neuroteknisesti yksinkertaista, se on myös haastavaa siksi, että uskot niiden olevan totta. Se, ettet ole riittävän hyvä tai rakastettava tai että et pysty johonkin, tuntuu sinusta tiedolta, ja olet todennäköisesti lukuisia kertoja todistanut uskomuksesi todeksi omalla toiminnallasi ja näin saanut sille kasapäin lisävahvistusta. Erittäin toimiva tapa aloittaa entistä voimaannuttavampien ja positiivisempien uskomusten juurruttaminen on ymmärtää, että kyse on vain omasta ajatuksestasi, joka ei objektiivisesti tarkastellen ehkä olekaan totta. Ajatellaanpa vaikka, että olet jo pitkään halunnut ehdottaa esimiehellesi toimenkuvasi päivittämistä. Tämän myötä työsi muuttuisi entistä mielekkäämmäksi ja kiinnostavammaksi, ja ehkä palkkakin nousisi hieman. Ajatus on sinusta varsin innostava, mutta aina kun se tulee mieleesi, myös rajoittava uskomuksesi nostaa rumaa päätään sanoen: ”Ihan turhaa sitä on mennä hänelle ehdottamaan, ei hän suostu kuitenkaan. En ole tarpeeksi pätevä”.

Ota selvää siitä onko tarinasi totta

Tässä vaiheessa pysähdyt huomaamaan, että ajatus on sinun mielessäsi, ja että todellisuudessa et voi tietää miten esimiehesi suhtautuu ennen kuin olet esittänyt ehdotuksesi hänelle. Päätät ottaa selvää siitä, onko uskomuksesi totta vai ei. Valmistaudut huolellisesti kokoamalla perusteluja ehdotuksellesi: mitä hyötyä yritykselle, esimiehellesi ja omalle sitoutumisellesi ja työmotivaatiollesi olisi siitä että saisit toivomasi tehtävän – ja lähdet rohkeasti ja avoimin mielin esittämään asiaasi. Voi olla, että esimies hyväksyy ehdotuksesi. Jos hän torjuu sen, saat kuitenkin hyvän tilaisuuden ottaa selvää siitä, mitä sinun olisi tehtävä tai opittava, että toiveesi voisi toteutua myöhemmin. Jos sitoudut omaan tavoitteeseesi ja teet kaiken, mikä on tarpeen sen toteuttamiseksi, saavutat sen ennemmin tai myöhemmin, joskus ja jossakin – ja samalla kasvatat uskoa itseesi, omiin kykyihisi ja mahdollisuuksiisi.

Perusta henkilökohtainen menestyspankki

Ala kerätä omasta elämästäsi todisteita, jotka osoittavat rajoittavat uskomuksesi vääriksi. Hanki kaunis kansio ja talleta sinne joka ikinen menestymisen tai arvostuksen osoitus, kiitos, kehu ja hyvä palaute (mennyt ja tuleva), jonka saat. Talleta myös kaikki tilanteet, joissa itse olet mielestäsi suoriutunut arvostusta ansaitsevalla tavalla, vaikket olisikaan saanut kaipaamaasi palautetta siitä. Terästä kuulosi ja muut aistisi vastaanottamaan hyvää palautetta sekä itseltäsi että muilta ja talleta kaikki menestyspankkiisi. Aina kun tunnet, etteivät muut arvosta sinua tai kyseenalaistat oman arvosi tai kykysi, ota pankkisi esille ja vietä hetki aikaa lueskellen sinne tallentamiasi palautteita. Tällä tavoin pääset helposti negatiivisesta ajattelustasi takaisin todellisuuteen.

Rakenna positiivisempia tarinapolkuja aivoihisi

Uudet uskomukset tuntuvat aluksi epämukavilta, koska ne haastavat sinut ulos omalta mukavuusalueeltasi. Muutos tapahtuu hitaasti ja vanhat uskomukset nostavat päätään aluksi aina tilaisuuden tullen. Kun sinnikkäästi käännät ajatuksiasi voimaannuttavampaan suuntaan, huomaat viikkojen ja kuukausien kuluessa, että uudet uskomuksesi alkavat vähitellen tuntua enemmän ja enemmän todelta. Ennen pitkää vanhan uskomuksen ajatteleminen alkaa tuntua todella vieraalta ja sinun on vaikea uskoa, että olet joskus ajatellut niin itsestäsi. Olet rakentanut aivoihisi uuden, leveän moottoritien, joka ohjaa toimintaasi entistä menestyksekkäämpään ja onnellisempaan suuntaan. Jos annat periksi, menetät pelin. Jos sen sijaan luotat siihen, että uskomuksesi muuttuu aikanaan, kun vain pidät kiinni uudesta, et voi epäonnistua.

Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Monster.fi-sivustolla.

Piditkö tästä? kerro siitä muillekin!

Lisää kirjoituksia luettavaksesi: