Search
hyväksyminen-mahdollistaa-oppimisen

Suostuisitko aloittelijaksi?

Haluatko olla huippuosaaja uudessa taidossa jo ennen kuin olet antanut itsellesi tilaisuuden oppia sen? Onpa tavoitteena sitten uuden, hyvinvointia edistävän tavan tai vaikka pianonsoiton oppiminen, useimpien ihmisten on vaikea sietää sitä vaihetta, jonka opettelu ja sen myötä tapahtuva aivojen uudelleenohjelmointi vaatii. Aloitamme uuden taidon harjoittelun innostuneina kurssin tai seminaarin kannustamana, mutta muutaman päivän kuluttua luovumme leikistä, koska kehitystä ei vain tunnu tapahtuvan riittävän nopeasti. Hyväksyminen on kuitenkin ensimmäinen ja tärkein askel ja oppimisen mahdollistaja.

Kukapa haluaisi olla huono ja osaamaton! Vaikka järki hyvin ymmärtääkin, että uuden oppiminen vaatii vain sinnikkyyttä ja pitkäjänteisyyttä, monet rajoittavat uskomukset ja negatiiviset asenteet itseä ja omia kykyjä kohtaan peilautuvat ulkomaailmaan toimintana ja heikentävät oppimisen mahdollisuuksiasi. Jos uskot pystyväsi siihen, teet sinnikkäästi mitä tarvitaan – ja onnistut. Ja päinvastoin – jos mielesi on täynnä epäilyä omista oppimisen kyvyistäsi, annat periksi jo ennen kuin olet päässyt edes hyvään alkuun.

Hyväksymättömyys on kuin voimasi tukkiva pato

Omalle oppimattomuudelle ja kyvyttömyydelle on helppo keksiä syitä. ”Olen huono oppimaan, koska olen näin vanha, koska olen kokenut traumoja lapsena, koska minua kiusattiin koulussa, koska olen yrittänyt ja epäonnistunut ennenkin, koska vanhempani eivät kannustaneet minua,…”. Hyvin monet pitävät lujasti kiinni tällaisista menneisyydessä omaksutuista negatiivisista uskomuksista ja vetoavat niihin kaikissa haasteissa. Todellisuudessa ainoa jarru oppimisesi tiellä on kuitenkin oma hyväksymättömyytesi.

Hyväksyminen mahdollistaa oppimisen

Hyväksymättömyys ja sisäinen moite estävät aivojasi toimimasta kunnolla. Ahdistava, ja valitettavasti hyvin yleinen ”pakko osata jo” -ajattelu on peräisin koulumaailmasta, jossa lasten osaaminen arvioidaan ja tuomitaan hyvin usein ennen kuin he ovat saaneet riittävästi aikaa uuden omaksumiseen. Uskomme jääräpäisesti, että uutta oppiakseen itseään täytyy tuomita, syyllistää, pakottaa ja ruoskia. Tämä ei suinkaan helpota oppimista, vaan päinvastoin kuluttaa hirmuiset määrät energiaa. Siksi itsensä epäilijä ja ruoskija joutuu tekemään monin verroin enemmän työtä päästäkseen sinne mihin haluaa mennä. Ahdistus syö voimia uuden oppimiselta siinä missä nykytilan ja oman oppimisvauhdin hyväksyminen rentouttaisi ja tekisi tilaa uuden mahdollisuudelle.

Omaksu lapsen asenne!

Pienet lapset eivät jää epäilemään omia kykyjään, vaan hyväksyvät alkutilanteensa suomatta sille ajatustakaan. He tarttuvat muitta mutkitta mihin tahansa oppimishaasteeseen ja yrittävät uudelleen, uudelleen ja uudelleen epäonnistumisista lannistumatta – ja ennen pitkää huomaavat taitojensa kehittyneen. Monet aikuiset ovat oppineet ajattelemaan, että nykytilan hyväksyminen merkitsee samaa kuin antautuminen tai periksi antaminen, mutta tämä ei pidä lainkaan paikkaansa. Todellisuudessa hyväksyminen merkitsee ainoastaan tietoisuutta siitä, missä olet nyt. Se on alkupiste, josta on hyvä ponnistaa eteenpäin haluttuun suuntaan.

Hyväksy se ettet hyväksy

Jos et kykene hyväksymään itseäsi, omaa osaamattomuuttasi ja kyvyttömyyttäsi, hyväksy se että et hyväksy! Hyväksyminen tuntuu helpottavalta, rennolta ja hyvältä. Aloita harjoittelu hyväksymällä oma hengityksesi sellaisena kuin se on. Kun teet näin, hengityksesi rentoutuu, ja hengityksesi peilaa sitä, mitä sisälläsi muutenkin tapahtuu. Hengityksen rentouttaminen rentouttaa koko kehon ja samalla mielen. Kiinnitä erityistä huomiota uloshengitykseesi. Kokeile vaikka seuraavanlaista harjoitusta: hengittele hitaasti ja rauhallisesti, ja sano oma nimesi hiljaa mielessäsi aina uloshengityksen aikana. Jatka tätä vähintään 20-30 sekuntia. Jos teet harjoitusta viiden minuutin ajan, olet luultavasti rennompi kuin olet koskaan elämässäsi ollut!

Toinen hyvä tapa kasvattaa rentoutumisen ja hyväksymisen kokemusta on tehdä jotain sellaista, mistä nauttii. Tanssi, käy kävelyllä, tapaa ystäviä, hoida puutarhaa, tee jotain fyysisesti aktiivista, joka rentouttaa sinua; jotain jolle voit antautua.

Rentoutta, hyväksymistä ja rajoittavasta ajattelusta irti päästämistä on tärkeää harjoitella säännöllisesti. Se jo pelkästään saa aikaan ihmeellisiä vaikutuksia! Harjoittelemalla päivittäin astut pois oman kasvusi ja menestymisesi tieltä. Saat luovuutesi virtaamaan ja avaat mahdollisuutesi. Silloin sinun on helppo päästää irti vanhoista uskomusjarruista ja astua eteenpäin kohti hyvää muutosta!

Suloista ja rentoa kesän jatkoa toivottaen,

Piditkö tästä? kerro siitä muillekin!

Lisää kirjoituksia luettavaksesi: