lion-1209525_1280

Haukottelu on terveellisempää kuin luulitkaan!

Let’s face it – useimmat meistä ovat jatkuvasti liian kiireisiä, ja jatkuva stressi on jo alkanut tuntua normaalilta olotilalta. Tässä tilassa viipyminen haittaa hyvinvointiasi ja terveyttäsi monin tavoin. Sen varmasti tiesitkin, mutta tiesitkö, että stressi myös sammuttaa päämäärien tavoittelua palvelevat neuronikeskukset aivoissasi?

Jatkuvan stressin seurauksena työskentelysi muuttuu päivä päivältä tahmeammaksi. Yrität ehkä puskea itseäsi eteenpäin pakottamalla, motivoimalla, ruoskimalla ja yrittämällä valjastaa kaiken tahdonvoimasi, mutta kun stressitila jatkuu riittävän pitkään, mikään ei auta. Kaikki tavoitteellinen työskentely alkaa ennen pitkää tuntua raskaassa suossa rämpimiseltä.

Pienestäkin rentoutumisesta olisi paljon hyötyä!

Kiireiset ihmiset malttavat harvoin ottaa päivästään aikaa rentoutumiseen, vaikka tietäisivätkin että lyhytkin helpotus stressistä saisi työn ja koko elämän tuntumaan sujuvammalta ja paremmalta. Ja olisihan siitä paljon muutakin hyötyä. Rentoutumisen aikaansaama verenpaineen lasku auttaisi kohtaamaan vaikeatkin tilanteet levollisesti. Oma aivokapasiteetti olisi kokonaisvaltaisemmin käytössä, ja ongelmanratkaisu helpompaa ja nopeampaa. Tavallisesti ärtymystä aiheuttavat kohtaamiset tuntuisivat ihan siedettäviltä, ja niiden ohittaminen jättäisi miellyttävämmän jälkimaun kuin se paremmin harjoiteltu tapa eli kiukun purkaminen ympäristöön.

Ravitse aivojasi haukottelemalla!

Haukotteleminen on erittäin tehokas rentoutumiskeino. Se myös vilkastuttaa aivojesi toimintaa ja tuo siten monenlaista hyötyä. Tutkija Mark Waldmanin mukaan tarvitset vain kolme 10 sekunnin mittaista rentoutumistaukoa tai yhden 60 sekunnin mittaisen tunnissa vähentääksesi stressiä ja vilkastuttaaksesi aivojesi aineenvaihduntaa. Nopein tapa rentoutua on haukotella viisi kertaa samalla kun hitaasti ja lempeästi silittelet käsivarsiasi ja niskaasi. Yli 40 dokumentoitua tutkimusta osoittaa, että haukottelu

 1. lisää valppautta ja keskittymistä
 2. tehostaa aivojen toimintaa ja aineenvaihduntaa
 3. parantaa kognitiivisia toimintoja, kuten oppimista
 4. helpottaa muistamista
 5. vahvistaa tietoisuutta ja itsetutkiskelua
 6. vähentää stressiä
 7. rentouttaa kehoa
 8. parantaa tahdonalaisten lihasten hallintaa
 9. parantaa liikunnallisia taitoja
 10. kohentaa tietoisuutta ajasta
 11. lisää myötätuntoa ja sosiaalista tietoisuutta
 12. lisää mielihyvää

Eikö kannattaisi kokeilla saman tien? Jos ei haukotuta, suosittelen lämpimästi katselemaan kuvia haukottelevista ihmisistä ja eläimistä. Itseäni alkoi ainakin välittömästi haukotuttaa etsiessäni sopivaa artikkelikuvaa tähän kirjoitukseen :-).

Aurinkoisia ja rentouttavia kesäpäiviä toivotellen,

 

 

Lue myös stressiä ja rentoutumista käsittelevät kirjoitukseni Monsterin sivuilta:

Piditkö tästä? kerro siitä muillekin!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email

Lisää kirjoituksia luettavaksesi: